Comment

Finnish Photo Awards ensi keväänä!

Mahtavia uutisia! Ensi keväänä järjestetään Kuva&Kamera -messujen yhteydessä valokuva-alan palkintogaala, Finnish Photo Awards. Gaalassa palkitaan mm. Finnfoto-palkinto, Vuoden Muotokuvaaja, Vuoden Fotokauppias, Flying Nature sekä muita mahdollisia huomionosoituksia. Gaalassa julkistetaan myös uudistunut Fotofinlandia-kilpailu. Toivottavasti tulevina vuosina saamme lisää valokuvajärjestöjä mukaan. Tämä on kuitenkin hyvä alku uudelle perinteelle. 

Minusta tämä aivan erinomainen uutinen! Tämän tyyppiset isot gaalat ovat omiaan tuomaan valokuva-alalle positiivista näkyvyyttä. Nykyään nämä palkinnot jaetaan pienen piirin sisällä omissa pikku tilaisuuksissa. Suurimmalta osalta eli kuvia ostavalta yleisöltä nämä palkinnot menevät ihan ohi.

Pohdin tuota gaala-asiaa viime helmikuussa Vlogissani. Linkki johtaa suoraan siihen kohtaan, jossa puhun aiheesta: https://youtu.be/RtGlfFn8Gr4?t=2m56s

  

Comment

Joulukal is here again!

Comment

Joulukal is here again!

Kolmen edellisen Joulun tapaan julistan jouluisen kuvahaasteen kaikille. Kolmena edellisenä vuonna #joulukal oli mukavan suosittu ja tehdään tänä vuonna siitä entistä suositumpi! Kuvaaminen on hauskaa! 

Kuvataan joulukuun jokaisena päivänä antamani aiheen mukainen valokuva. Ensimmäinen aihe julkaistaan 1.12.2016 klo 8.00 twitterissä. Katso ohjeet alta.

Ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset.

1. Päivittäinen aihe julkistetaan twitterissä joulukuun 1. päivästä alkaen aina jouluaattoon asti. Päivän aihe julkaistaan kello 8.00 ja sama aihe twiitataan uudestaan iltapäivällä 15.00 sekä illalla 19.00. Aihe-twiiteissä on häsänä #joulukal16, #jouluXX (XX on päivämäärä) ja #aihe. Lisätään joulukal häsään aina tuo 16, ettei sekoitu aikaisemman vuoden aiheesiin.

2. Kuvan voit julkaista missä kuvanjakopalvelussa vain haluat, mutta twiittaa kuvasi linkki Twitterissä. Hyvä ja suositeltava kuvapalvelu tähän on esim. Instagram. Helppo tapa on myös laitaa kuva-twiitti. Laita twiittiin häsäksi sekä #joulukal16 että #jouluXX. XX on päivämäärä eli joulukuun ensimmäisen päivän häsät ovat siis #joulukal16 #joulu01 toisen #joulu02 jne... Voit vielä lisätä päivän aiheen häsänä. Kuvasi on näin helppo löytää.

3. Kuvien oikeudet luonnollisesti jäävät kuvaajalle.

4. Vaikka aihe jaetaankin joka päivä, ei haittaa vaikka et juuri sinä päivänä ehdi kuvata aiheen mukaista kuvaa. Voit kuvata sen myöhemmin, mutta laita häsä aiheen päivän mukaan. Eikä huolta, jos et kuvaa kaikkia aiheita. Mukana voi olla vaikka yhtenä päivänä, jos näin haluaa. Toki joka päivä mukana oleminen on se mihin tavoite asetetaan, eikö? 

5. Koko jutun tarkoituksena on vain pitää hauskaa kuvaamalla ja saada itse kullekin onnistumisen fiiliksiä ja samalla mukavaa pientä leikkimielistä "kisailua".

6. Leikkimielinen joulukalenterikuvaus on kaikille avoin.

 

Twitteristä löydät minut nickillä @JPeterF

Comment

Comment

Viikon Valoaalloilla!

Valoaalloila pohtii tällä viikolla ikonisia valokuvia, Matin Amazon Drive -projektia sekä mikä kameroiden tehdasasetuksissa mättää. Matilla on myös testissä Canon EOS M5 ja siitä kuulemme ensi reaktiot.

Comment

Comment

100 suomalaista valokuvaa.

Eilisen blogaukseni viiimeinen lause laukaisi kiinnostavan keskustelun Twitterissä. Mitkä olisivat ne sata suomalaista kuvaa jotka ovat syöpyneet mieliin, vaikuttaneet eniten? Mitkä valokuvat ovat niitä ajankuvia, jotka kertovat jotain olennaista. Asia ei jäänyt ainoastaan keskustelun tasolle, vaan joukkoistettu kuvien kirjaaminen yhteiseen Google dokumenttiin alkoi samantien. Tähän menessä listaan on kertynyt reilut 50 kuvaa. Melko kivasti niitä siis kertyi lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä listalla on varmaan vielä kuvia, jotka sinne eivät ehkä kuulu. Paljon kuvia myös puuttuu. Joukkoistamisen avulla pääsemme varmasti sataan kuvaan, jotka täyttävät kriteerit.

Keskustelussa nousi esiin myös metodi. Mistä näkökulmasta niitä kuvia kannattaa lähteä etsimään? Ensimmäisenä luonnollisesti mielessä ovat ne kuvat jotka ovat syöpyneet mieleen. Toinen lähestymistapa on etsiä niitä merkittävien tapahtumien kautta. Miten niistä on kerrottu kuvin? Kolmas tapa on lähteä etsimään tunnettujen kuvaajien tuotannon kautta. Se ei välttämättä nosta itse valokuvaa niin keskiöön, vaan on enemmänkin valokuvaajan. 

Oli se metodi sitten mikä tahansa, niin ensi vuonna on sata syytä saada nämä kuvat kasaan. Jos ei näyttelynä, niin ainakin verkkogalleriana. Asiat ovat jo rullaanneet eteenpäin. 

 

  

Comment

2 Comments

Vaikuttavimmat valokuvat.

Time-lehti on listannut 100 vaikuttavinta valokuvaa. Luonnollisesti valokuvat ovat niitä kuvia, jotka ovat jollain tavalla muokanneet maailmaa, kertoneet tarinoita, kertoneet jotain siitä ajasta jolloin ne on otettu. Osa kuvista toimii myös esimerkkinä kuvaajan suuresta vaikutuksesta. Cindy Shermanin kuva Untitled Film Still #21 edustaa hänen tuotantoaan laajasti. 

Suurin osa kuvista on varmaan monille tuttuja ja se onkin juuri osa sitä vaikuttavuutta. Kyseiset kuvat ovat levinneet laajalle. Jokaisesta mukaan kelpuutetusta kuvasta on tarkempaa tietoa. Kannattaa ehdottomasti tutustua näihin kuviin ja niihin liittyviin tarinoihin. Tavallaan ajankohtainen kuva on Mathew Bradyn kuvaama muotokuva Abraham Lincolnista. Kysessä on kuva, jolla oli valtava merkitys hänen valintaansa USA:n presidentiksi vuonna 1860. Muutama kuva tuosta listasta löytyi, jotka eivät ole minulle tuttuja, esimerkiksi tämä kuva Los Angelesista.  

Jäin miettimään, mitkä olisivat Suomessa ne 100 vaikuttavinta kuvaa? Minulle tulee jostain syystä ensimmäisenä mieleen Caj Bremerin kuvaama Kekkonen Napoleonina. Mieleen tulee myös kuvia Hannes Heikuran tuotannosta. Tuossa Time-lehden listassa oli myös aika tuoreita kuvia, mm. Bradley Cooperin ottama ryhmäselfie vuoden 2014 Oscar-gaalassa. Löytyykö myös meiltä vastaavia nykyajankuvia?   

Mitä kuvia sinusta siihen kuuluisi? 

 

2 Comments

Comment

Kieku = audiotwitter?

Podcastit ovat yleistyneet viime aikoina valtavasti. Hyvä niin koska podcast on helppo ja kätevä tapa seurata sisältöjä. Podcastit ovat kuitenkin aika lähellä perinteistä radiota, ainakin osittain. Se on tietty kokonaisuus, jonka voi jakaa sellaisenaan. Niiden pohjalle voi rakentaa oman "radio" eli niitä voi tilata esim. iTunesin kautta jne.

Suomalainen Kieku on hiukan erilainen. Se antaa mahdollisuuden jakaa myös klippejä eli lyhyitä pätkiä vaikka podcasteista. Tämä on ymmärtääkseni ihan uutta. Kiekussa voi perinteiseen tapaan seurata kiinnostavia sisällötuottajia. Sen lisäksi on mahdollista seurata myös jotain aihe-aluetta aihetunnistetta eli häsää seuraamalla. Aihetunnisteen seuraaminen "podcasteissa" onkin yksi varsin olennainen Kiekun ominaisuus, jota ei muissa äänipalveluissa ole.

Kiekussa voi myös äänittää ääniklippejä. Ne voivat olla lyhyitä kommentteja johonkin aiheeseen eli ne voivat olla ikäänkuin äänitwiittejä. Toistaiseksi äänittäminen on mahdollista vain selaimella, mutta ymmärtääkseni mobiiliäppi on tuloillaan. 

Valoaalloilla on kuunneltavissa myös Kiekussa. Muutaman klipin jaon olen jo tehnyt. Viimeisimmästä Valoaalloilla Tukholmassa -podcastista poimin valokuvaaja Maxim Shemetovin haastattelun omaksi klipikseen. Käyhän kuutelemassa ja tutustumassa muutenkin Kiekuun.  

 

Comment