Comment

Miten Ol.Share ja kaksi muistikorttipaikkaa toimivat?

Olympuksen uudessa OMD E-M1 MKII:sessa on kaksi muistikorttipaikkaa. Ammattirungossa se on tärkeä ominaisuus. Ennen kuin mennään OI.Sharen käyttöön uudessa OMD E-M1 MKII:sessa, käydään läpi kahden muistikorttipaikan logiikka.

Kuvien tallennukselle on luonnollisesti useita eri vaihtoehtoja.

Korttipaikkojen hallinta löytyy Mukautetusta valikosta kohdasta H1

Korttipaikkojen hallinta löytyy Mukautetusta valikosta kohdasta H1

 

Vakio-asetuksella (Standard) kamera tallentaa kuvat sille kortille joka on määritelty menussa. Luonnollisesti voit määrittää kumman korttipaikan haluat.

 

Automaattikytkin (Auto Switch) tarkoittaa, että kamera jatkaa tallentamista toiselle kortille, kun ensisijaiseksi määritelty kortti täyttyy. 

 

Itsenäisessä kaksoistilassa (Dual Independent) on kaksi eri vaihtoehtoa. Toisessa vaihtoehdossa kamera tallentaa kummallekin kortille niiden omien asetusten mukaan eli voit asettaa kameran tallentamaan toiselle kortille esimerkiksi raakakuvia ja toiselle jpg:nä. Jos jompi kumpi kortti täyttyy, ei toisellekaan voi tallentaa. Toinen vaihtoehto on, että toisen kortin täyttyessä, voi toiselle jatkaa.

Tässä asetuksessa toisen kortin täyttyessä kumpaankaan ei voi tallentaa.

Tässä asetuksessa toisen kortin täyttyessä kumpaankaan ei voi tallentaa.

Tämä asetus mahdollistaa kuvien tallentamisen, vaikka toinen kortti täyttyisi.

Tämä asetus mahdollistaa kuvien tallentamisen, vaikka toinen kortti täyttyisi.

 

Sama kaksoistila (Dual Same) toimii kuten Itsenäinen kaksoistila, mutta molemmille korteille tallentuu kuvat samoilla asetuksilla.

Kuvanlaatu molemmille korttipaikoille valitaan Kuvausvalikko 1:sestä. Jos kamerassa on vain yksi kortti, korttipaikka valinta ei ole käytössä.

Kuvanlaatu molemmille korttipaikoille valitaan Kuvausvalikko 1:sestä. Jos kamerassa on vain yksi kortti, korttipaikka valinta ei ole käytössä.

Kun kamerassa on kaksi kortti voit valita kuvanlaadun molemmille korteille erikseen.

Kun kamerassa on kaksi kortti voit valita kuvanlaadun molemmille korteille erikseen.

Videon voi määrittää tallentumaan vain yhdelle kortille kerrallaan. Se kannattaa asettaa tallentumaan ykköspaikalle. Se korttipaikka on UHS-II, kun taas toinen korttipaikka on UHS-I. Ykköspaikkaa kannattaa myös käyttää mikäli kuvaa sarjatulella.


Miten OI.Share toimii kahden korttipaikan kanssa? Aika usein asiakkaat haluavat tapahtumakuvauksissa kuvia nopeasti esim. Twitteriin. Silloin on kätevä kuvata toiselle kortille kuvat raakana ja toiselle kortille pienenä jpg:nä. OI.Share ei ainakaan toistaiseksi tue kahta korttipaikkaa. Se lukee ainostaan sitä korttia, joka on määritelty asetuksissa pääkortiksi. Vakio eli Standard asetuksen ollessa päällä valitse se kortti Save Slot-kohdasta, josta haluat kuvia siirtää.


Toivottavasti OI.Share:n seuraavassa päivityksessä voi valita kummalta kortilta kuvia haluaa siirtää. Se helpottaisi työnkulkua, kun ei välttämättä tarvitsisi määrittää pääkorttia. Toisaalta on helppo asettaa esim. tapahtumakuvauksen asetukset valintakiekossa olevalle muistipaikalle. Samoin raakakuvien siirto olisi toivottava parannus.

Huom: Kirjoittaja on Olympus Visionary ja kuvauksissa peliin katsoo vain mallit.

 

Comment

Comment

Makron testailua, Olympus 30mm f3.5

Makrokuvaaminen on mielenkiintoinen maailma. Itselläni on aina ihan varuiksi ollut makro-objektiivi kameralaukussa. Tällä hetkellä sen virkaa on hoitanut Olympuksen 60mm makro. Jos et ole koskaan kokeillut makrokuvaamista kokeile ihmeessä. Maailma näyttäytyy mielenkiintoisen erilaiselta kun sen yksityiskohtia katsoo erittäin läheltä. Itse kuvaan loppuen lopuksi aika vähän makrokuvia. Makro on ollut hyvä yleisobjektiivi.

Moine Ho, Scotland, 1/250 f5.0, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

Moine Ho, Scotland, 1/250 f5.0, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

Olympuksen Photokinassa syksyllä 2016 esittelemä M.Zuiko 30mm f3.5 Macro on ollut minulla kokeilussa jo jonkin aikaa. Olen käyttänyt sitä lähinnä normaaliobjektiivina. Se on joillakin matkoilla laukussa korvannut 25mm:sen. Kun mukanaan ei viitsi kantaa useaa objektiivia, on tämä 30mm ollut erinomainen yleisputki. Polttoväli on lähellä normaaliobjektiivia ja tarvittaessa on ollut sitten myös makro-objektiivi mukana. 60mm ei ihan tuossa mielessä sovellu yhtä käteväksi yleisobjektiiviksi matkoille, vaikka se taas onkin erinomainen myös muotokuvauksessa..

Duncansby Head Lighthouse, Scotland, 1/13 f53.5, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

Duncansby Head Lighthouse, Scotland, 1/13 f53.5, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

30mm makron valovoima on f3.5 eli se ei ole niitä kaikkein valovoimaisimpia. Objektiivi on myös hiukan muovisen tuntuinen, mutta ei kuitenkaan tunnu rimpulalta. Se on kuitenkin riittävän tukeva. M.Zuiko Pro-tason objektiivien sää ja vesisuojauksia siinä ei ole. 

Gairloch, Scotland, 1/640 f3.5, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

Gairloch, Scotland, 1/640 f3.5, Olympus OMD EM-5 MKII, M.Zuiko 30mm f3.5

Lyhin tarkennusetäisyys on 14mm ja suurennussuhde on 1,25x, (kinovastaavuus 2,5x). Todellisesta makrosta siis puhutaan. 30mm makrolla pitää päästä kovin lähelle, jotta suurennussuhde on riittävä. Ongelmaksi voi muodostua valo, koska hyvin läheltä kuvatessa objektiivi itsestään saattaa varjostaa kuvattavaa kohdetta. Jos aikomuksena on kuvata paljon makrokuvia kannattaa harkita Olympuksen 60mm f2.8 makroa. Satunnaiseen makroiluun 30mm riittää vallan hyvin.    

1/125 f7.1, Olympus OMD EM-1, M.Zuiko 30mm f3.5

1/125 f7.1, Olympus OMD EM-1, M.Zuiko 30mm f3.5

Objektiivin hinta tätä blogia kirjoittaessa on noin 290€, eli varsin edullinen hinta. Minusta tuo 30mm on hinta-laatusuhteeltaan hyvä objektiivi.

Disclamer: Kirjoittaja on Olympus Visionary ja kuvaa lähinnä kiinteä polttovälisillä objektiiveilla.

   

 

 

 

Comment

Comment

Hajatelmia vuodesta 2017 eli katse tulevaan.

Vuodenvaihde on aina erilaisten muisteloiden aikaa. Mennyttä vuotta katsotaan taaksepäin. Minusta on paljon kiinnostavampaa katsoa eteenpäin. Luonnollisesti eteenpäin katsomisessa tärkeää on myös peilata sitä mennyttä vuotta eli miettiä mitä tekisi vielä paremmin, mistä voi oppia jne.

Rajala Cameran Jani Gerkman ennusti ensi vuotta Rajalan blogissa. Minusta siinä oli paljon hyviä ennustuksia tulevalle vuodelle. Tuon listan voi aika pitkälle allekirjoittaa. 

Kiinnostavin kohta tuossa Gerkmanin ajatuksissa oli kohta 4, jossa hän ennustaa kuvien aitouden nousevan yhä tärkeämmäksi. Samassa kohdassa olevaa suoran salaman renessanssia en oikein usko, tai no toivotaan ainakin ettei tuo ennuste toteudu. :) Tuo ajatus kuvan aitouden kasvusta on varmasti totta. Yhä useampi kuva otetaan puhelimella. Erään toisen ennusteen mukaan vuonna 2017 kuvista otetaan enää 10% "oikealla" kameralla. (valitettavasti en nyt löydä linkkiä tuohon artikkeliin). Aitous tulee siitä, että kuvataan paljon tilannekuvia aika ex tempore. Vasta-argumnenttina tuohon aitouteen voisi olla kysymys: kuinka aitoja nyt sitten esimerkiksi Instagramissa jaetut kuvat ovat? Ehkä Gerkman tarkoitti että juuri tuo feikkiys ja oman elämän kiillottaminen vähenee?

Uusien kameroiden julkaisujen osalta voi sanoa, että ensi vuonna julkaistaan uusia kameroita. Jos se kiinnostaa kannattaa lukea erilaisia huhu-sivustoja.

Hiukan kuitenkin kalustoasiaa pitää kommentoida., Uskon myös, että peilittömien kameroiden suosio suhteessa peilillisiin tulee kasvamaan. Yhä useampi haluaa ison kameran rinnalle pienemmän ja kätevämmin mukaan otettavan kameran. Moni varmana huomaa, että niilläkin saa hyviä kuvia. Se ehkä rohkaisee astumaan kokonaan peilittömään maailmaan? Tällä hetkellä ei ole kuin ehkä muutama marginaalinen tarve peilille siellä kameran sisällä. Lähes kaikki kuvaukset pystyy hoitamaan peilitömällä. Oikeastaan peilitön on sanana varsin hölmö, miksi määritellä laite sen kautta mitä siinä ei ole?

Muutama vuosi takaperin actionkamerat olivat todellinen myyntihitti. Viimeisten tilastojen mukaan niiden osalta tilanne on rauhoittunut. Markkinat ovat ehkä saturoituneet eli alkuinnostus on kadonnut. Jonkin verran niitä näkee vielä turisteilla selfietikun päässä. Käteviä kameroitahan ne ovat myös turistikuvaamisessa. Pieniä ja kevyitä pitää mukanaan.

Omalta osalta ensi vuodesta tulee mielenkiintoinen. Olympus Visionary ohjelmaan mukaan pääsy avaa toivottavasti uusia mahdollisuuksia. Vireillä on myös muutama mukava kuvausprojekti, koulutuksia on sovittu jo keväälle jne. Kiinnostava vuosi tulossa. 

Lähes kaikesta on mahdollista löytää positiivista. Keskitytään siihen postiiviseen tänä vuonna. Positiivisuus luo positiivisutta.   

Oikein Hyvää Uutta Vuotta kaikille ja erityisesti blogiani seuraaville! 

 

       

Comment

Comment

Kuvauksen kustannuksista

Ihan huvikseni tein pienen laskelman siitä mitä olis maksanut, jos olisin kuvannut kaikki vuoden 2016 kuvat filmille. Olen tänä vuonna kuvannut 16.000 kuvaa. Se tieto löytyy helposti Lightroomin katalogista. 

16.000 kuvaa on noin 445 kappaletta 36 kuvan rullaa. Todennäköisesti olisin kuvannut kaikki kuvat dialle, kuten kuvasin ennen siirtymistäni digiin. Yhden diafilmin hinta esim. Telefotossa on 19,30. (Fuji Velvia 100). Hinta tämän blogauksen päivänä. Varmasti filmiä saisi joskus halvemmallakin, mutta toisaalta joskus joutuu ostamaan kalliimmalla hinnalla. Oletetaan keskihinnaksi 17€. Se on varmaan aika lähellä totuutta. Nuo 445 filmiä pitää myös kehittää. Fotoykkösessä 100 kehitysseteliä maksoi tänään 550;- eli yhden kehityksen hinta siis 5,50. Yhden rullan hinta on siis 22,50.

Yhteensä kustannus olisi siis noin 10.000€. Luonnollisesti kaikki asiakastyöstä tehtävät laskut sisältäisi materiaalikustannukset. Mielenkiintoiseksi asian tekee se miten tämä suhteutuu digikameran hintaan. Luonnollisesti kameran hinta suhteutettuna sen käyttöaikaan lisätään "materiaalikustannuksiin". Ilman sitä lisäystä jää kameran hinnan verran tappiolle.

Oletetaan, että on hommannut vaikka 5000€ edestä kameroita ja optiikkaa. Ne on tarkoitus saada maksettu kahdessa vuodessa. "Materiaalikustannus" per vuosi on siis 2500€. Filmillehän se oli tässä esimerkissä vuodessa 10.000€. Erotus on 7.500€ digin eduksi. Koska digikuvaus vaatii aina tietokoneen pitää se lisätä kustannuksiin. Toisaalta minullakin oli tietokone melkein kymmennen vuotta ennen digiin siirtymistä. "Materiaalikustannuksiin" pitää siis lisätä se erotus mikä on tavallisen koneen ja kuvankäsittelykoneen välillä? En lähde tässä nyt sen tarkemmin laskemaan vaan kaikki varmasti ymmärsi pointin.

Yksinkertaistettuna mainitsemallani kuvausmäärällä voi siis käyttää 10.000€ kalustoon. Luonnollisesti se kustannus pitää leipoa kuvausten hintaan, muuten yhtälö ei toimi.

Niin ja se pointti eri ollut siis se, että aion käyttää ensi vuonna 10.000€ kameroihin. :D

 

Comment

Uusia Olympus Visionäärejä!

Comment

Uusia Olympus Visionäärejä!

Olympus nimesi juuri ennen joulunpyhiä ensimmäiset suomalaiset European Visionaryt. Nyt nimetyt uudet visionäärit ovat luontokuvaaja Jari Peltomäki, rockkuvaaja Lars Johnson, liikkuvankuvan ammattilainen Janne Amunet sekä allekirjoittanut!  

On todella suuri kunnia saada olla mukana näiden kolmen kanssa Olympuksen Visionary -ohjelmassa. (omat Visionary-sivut saamme lähiaikoina.) Käytännössä olemme siis Olympuksen brändilähettiläitä, se kai on hyvä määritelmä ja kuvaus Visionary:n roolista. Luonnollisesti sopimus asettaa velvoitteita, mutta ainakaan omalta osaltani mikään ei hirveästi muutu. Kuvaan edelleen vain Olympuksella, twiittaan jatkossa hiukan enemmän Olympukseen liittyviä twiittejä jne. Ehkä suurin muutos on, että nyt on aktivoitava myös englanninkielinen blogini. Myös tämän blogin sisältöön tulee aavistuksen enemmän Olympukseen liittyvää sisältöä. Valokuvaukseen noin yleisesti liittyvät blogaukset tulevat ilman muuta myös jatkumaan. Valoaalloilla podcast jatkuu normaalisti, samoin Vlogini. Myös sen sisältö painottuu hiukan enemmän Olympuksen suuntaan. Vlogini sisältöön tulee myös enemmän englanninkielistä materiaalia. 

Odotan innolla ensi vuotta ja uutta syventynyttä suhdetta Olympukseen. Kiitokset Olympus Suomi luottamuksesta! 

Olympus Suomen Facebook postaus -aiheesta.   

Comment

Comment

Vuoden 2016 paras podcast valittu.

Jakso.fi järjesti verkossa äänestyksen Vuoden 2016 parhaasta podcastista. Parhaaksi äänestettiin Pakkotoiston podcast.

Valoaalloilla oli myös mukana, mutta ei selvinnyt 10 parhaan joukkoon. Ääniä Valoaalloilla Podcastille tuli vähintään 10 kappaletta. 27 ääntä olisi tarvittu kymmenen joukkoon eli Valoaalloilla Poadcastin äänimäärä oli siis 10 ja 27 äänen välissä. Äänimäärä oli ihan kohtuullinen.

Ääniä annettiin yhteensä 2142 ja ne jakautuivat 91 eri podcastille.   

Comment

Comment

Finnish Photo Awards ensi keväänä!

Mahtavia uutisia! Ensi keväänä järjestetään Kuva&Kamera -messujen yhteydessä valokuva-alan palkintogaala, Finnish Photo Awards. Gaalassa palkitaan mm. Finnfoto-palkinto, Vuoden Muotokuvaaja, Vuoden Fotokauppias, Flying Nature sekä muita mahdollisia huomionosoituksia. Gaalassa julkistetaan myös uudistunut Fotofinlandia-kilpailu. Toivottavasti tulevina vuosina saamme lisää valokuvajärjestöjä mukaan. Tämä on kuitenkin hyvä alku uudelle perinteelle. 

Minusta tämä aivan erinomainen uutinen! Tämän tyyppiset isot gaalat ovat omiaan tuomaan valokuva-alalle positiivista näkyvyyttä. Nykyään nämä palkinnot jaetaan pienen piirin sisällä omissa pikku tilaisuuksissa. Suurimmalta osalta eli kuvia ostavalta yleisöltä nämä palkinnot menevät ihan ohi.

Pohdin tuota gaala-asiaa viime helmikuussa Vlogissani. Linkki johtaa suoraan siihen kohtaan, jossa puhun aiheesta: https://youtu.be/RtGlfFn8Gr4?t=2m56s

  

Comment

Joulukal is here again!

Comment

Joulukal is here again!

Kolmen edellisen Joulun tapaan julistan jouluisen kuvahaasteen kaikille. Kolmena edellisenä vuonna #joulukal oli mukavan suosittu ja tehdään tänä vuonna siitä entistä suositumpi! Kuvaaminen on hauskaa! 

Kuvataan joulukuun jokaisena päivänä antamani aiheen mukainen valokuva. Ensimmäinen aihe julkaistaan 1.12.2016 klo 8.00 twitterissä. Katso ohjeet alta.

Ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset.

1. Päivittäinen aihe julkistetaan twitterissä joulukuun 1. päivästä alkaen aina jouluaattoon asti. Päivän aihe julkaistaan kello 8.00 ja sama aihe twiitataan uudestaan iltapäivällä 15.00 sekä illalla 19.00. Aihe-twiiteissä on häsänä #joulukal16, #jouluXX (XX on päivämäärä) ja #aihe. Lisätään joulukal häsään aina tuo 16, ettei sekoitu aikaisemman vuoden aiheesiin.

2. Kuvan voit julkaista missä kuvanjakopalvelussa vain haluat, mutta twiittaa kuvasi linkki Twitterissä. Hyvä ja suositeltava kuvapalvelu tähän on esim. Instagram. Helppo tapa on myös laitaa kuva-twiitti. Laita twiittiin häsäksi sekä #joulukal16 että #jouluXX. XX on päivämäärä eli joulukuun ensimmäisen päivän häsät ovat siis #joulukal16 #joulu01 toisen #joulu02 jne... Voit vielä lisätä päivän aiheen häsänä. Kuvasi on näin helppo löytää.

3. Kuvien oikeudet luonnollisesti jäävät kuvaajalle.

4. Vaikka aihe jaetaankin joka päivä, ei haittaa vaikka et juuri sinä päivänä ehdi kuvata aiheen mukaista kuvaa. Voit kuvata sen myöhemmin, mutta laita häsä aiheen päivän mukaan. Eikä huolta, jos et kuvaa kaikkia aiheita. Mukana voi olla vaikka yhtenä päivänä, jos näin haluaa. Toki joka päivä mukana oleminen on se mihin tavoite asetetaan, eikö? 

5. Koko jutun tarkoituksena on vain pitää hauskaa kuvaamalla ja saada itse kullekin onnistumisen fiiliksiä ja samalla mukavaa pientä leikkimielistä "kisailua".

6. Leikkimielinen joulukalenterikuvaus on kaikille avoin.

 

Twitteristä löydät minut nickillä @JPeterF

Comment