Voiko AI eli tekoäly arvioida valokuvan "hyvyyttä."

Valokuvaan automaattisesti hakusanoja laittava AI kehittyy koko ajan. Adobella AI on käytössä heidän Adobe Stock -palvelussa. Eyem käyttää sitä The Roll -applikaatiossaan. The Roll myös arvioi kuvasi. Törmäsin hiljattain Digikameranetin uutisten kautta ranskalaiseen tekoälyyn nimeltä Keegan. Se on tekoälyä hyödyntävä verkkopalvelu, joka arvioi valokuvasi. Se antaa sille pisteytyksen 1-10. Tiettyjen kuvamäärien jälkeen saat yleisarvion kuviesi tasosta. Pikaisella testaamisella Keegan tykkää kliseisistä maisemakuvista. Se ei ole mitenkään yllättävää. Tekoälyn on ainakin toistaiseksi hankala ymmärtää kuvan konteksia ja sen sidonnaisuutta esim. kulttuuriin, puhumattakaan kuvanottohetkeä suhteessa johonkin ajankohtaiseen.

Minusta kaikesta huolimatta Keegan vaikutti varsin hyvältä yritykseltä rakentaa valokuvauksen opettamista tekoälyn pohjalle. Se pystyy aika hyvin tulkitsemaan kuvaajan teknistä osaamista, kykyä sommitella jne. Toisin sanoen juuri niitä asioita, joita voidaan valokuvauksen perussääntöjen pohjalta tulkita.

Oheiset kuvakaappaukset Keeganin arviomista kuvistani. Testasin myös Robert Capan Falling Soldier -kuvaa.   

Capan kuuluisa Falling soldier -kuva sai 7,4/10. Muutenkin klassikkokuvat saavat aika alhaisia arvosanoja. Mustavalkoiset kuvat muutenkin saavat keskimäärin alempia arvosanoja. Sen on myös Keeganin kehittäjä jossain kommentissa todennut. Ne ovat hankalia AI:lle. 

Capan kuuluisa Falling soldier -kuva sai 7,4/10. Muutenkin klassikkokuvat saavat aika alhaisia arvosanoja. Mustavalkoiset kuvat muutenkin saavat keskimäärin alempia arvosanoja. Sen on myös Keeganin kehittäjä jossain kommentissa todennut. Ne ovat hankalia AI:lle. 

Kuten noista arvioista näkee, niin aika nopeasti voi keksiä millaisista kuvista Keeganin AI tykkää. Tuo näyttäisi sopivan ihan hyvin aloittelevalle kuvaajalle. Silloin yleensä kannattaa opetella perusasioita ja niiden arviointiin tämä palvelu voisi sopia. Se ei tietenkään tarkoita, että kritiikkiä ei kannattaisi kysyä ihan oikealta ihmiseltäkin. Kuinka hyvin AI pystyy muokkautumaan jotta arviot eivät ole ainoastaan yhden kulttuurin kuvakäsityksen mukaisia. Tätä pitäisi kokeilla todella monella kuvalla ja katsoa miten Keegan mahdollisesti oppii vai oppiiko?  

Minusta tämän tyyliseen kehitykseen pitäisi suhtautua avoimen kiinnostuneesti ja katsoa mihin tämä johtaa.