Adobe Max ja mitä uutta Creative Cloudiin?

Adobe Max on vuosittain järjestettävä luovan alan konferenssi. Kuten nimestä voi jo päätellä on se Adoben tilaisuus ja sisältö luonnollisesti pyörii Creative Cloudin ja siihen liittyvien asioiden ympärillä. Tänä vuonna se järjestetään San Diegossa 2-4.11.2016. Adobe Max on yksi niistä tapahtumista joihin olisi mahtava joskus päästä. 

Adobella oli viime viikolla virtuaalinen lehdistötilaisuus, jossa kerrottiin mitä uutta Creative Cloudiin tulee ja on tulossa. Valokuvauksen osalta ei tällä kertaa mitään suurempaa julkistusta tullut. Ainoa suoraan valokuvaukseen liittyvä on Adobe Stock ja sen kehittyminen. Kuvien myynti sitä kautta mahdollistuu ja paranee. Tähän asti kuvan myynti, tai oikeastaan julkaisulausta, on ollut Beta-vaiheessa, mutta nyt se julkistetaan valmiina versiona. Siihen ollaan liittämässä automaattista hakusanoittamista, integraatio Lightroomin ja Bridgen kanssa paranee jne. Stockiin tulee myyntiin myös 3D-mallinnettua sisältöä. Se on uutta. Photoshoppiin on tulossa myöhemmin tänä vuonna Visual Search, joka ymmärtääkseni hakee Adobe Stockista samankaltaisia kuvia vertaamalla verokki kuvaa ja näyttää siis muita samankaltaisia kuvia.  

Adobe Stock on siitä kiinnostava, että sekä ostaminen että myyminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Sisältöä voi ostaa suoraan esim. Photoshopista ja Premierestä. Sisältö on käytettävissä kaikissa CC:n ohjelmissa, jotka kulloinkin kyseessä olevaa tiedostomuotoa tukevat. Uskon, että Adobe Stock tulee haastamaan monet vanhat kuvapankit juuri tuolla helpolla ostamisella. Se on integroitu niin hyvin CC:hen. Phnotoshopista ei tarvitse erikseen poistua, vaan kuva tulee suoraa Libraryyn, josta se on käytettävissä. Kuvaa ei edes tarvitse aluksi ostaa, vaan vesileimallinen kuva on käytettävissä. Jos asiakas hyväksyy kuvan, voi sen ostaa suoraan Photoshopista klikkaamalla kuvan ylälaidassa olevaa ostoskoria. Kuva vaihtuu automaattisesti kompositioon ja kaikki siihen tehdyt editoinnit säilyvät. Ostotapahtuma ja veloitus on tehty.  

Premiereen tulee parannettu valmius VR:ään eli 360-videoihin. Se tunnistaa niiden tyypit automaattisesti ja kirjoittaa tarvittavat meta-tiedot sisältöön taustalla. VR on nopeasti nouseva trendi ja kaikki siihen liittyvä parannus editointi-ohjelmaan on erinomaista. Premiere toimii myös tilanteissa joissa editoijia on useampia mahdollistamalla usean editoijan yhtä aikaisen tekemisen. Tämä ominaisuus ei kuulu perus-CC:hen vaan on osa CC for Team and Enterprise. Tulossa on myös Social Publishing Panel, jonka avulla sisällön julkaisua eri sosiaalisen median kanaviin voidaan optimoida. Toisin sanoen materiaali saadaan julkaistua optimaaliseen aikaan eli juuri sillä hetkellä kun suurin osa oman brändin seuraajista on linjoilla. Näin tämän ymmärsin. Tässä varmaan hyödynnetään Adobe Marketing Cloudin analytiikkaa. En tiedä kuuluuko Social Publishing Panel perus CC-versioon vai vaatiiko se Team and Enterprise -tilauksen? Erinomainen lisätyökalu niille jotka julkaisevat videoita eri some-kanavilla.

Premiere.png

Project Felix on kokonaan uusi ohjelma, jolla voi yhdistellä 2D ja 3D -sisältöjä varsin helpon näköisesti. Ainakin demossa tuossa virtuaalitilaisuudessa se näytti kovin helpolta ja kätevältä. Felix-ohjelman avulla voidaan suhteellisen helposti esimerkiksi 3D:nä tehty tuote upottaa valokuvaan. Mikä ainakin minua pisti silmään oli se miten Felix tunnisti perspektiivin ja osasi korjata sen niin, että kuva näyttää luonnolliselta. 3D-objektin pintaan saadaan myös automaattisesti heijastukset ja valo vastaamaan taustakuvaksi laitetun kuvan valoa. Ihan tarkkaan en uskalla sanoa miten tuo sitten oikeasti toimii, mutta pakkohan tuota on päästä kokeilemaan. Felixin mukana tulee myös paljon ilmaista 3D-sisältöä, jolla sitä voi testailla. Felix on osa sitä kehitystä, jossa koneäly tulee helpottamaan meidän työtä. Se on minusta erittäin positiivinen asia ja demokratisoi omalta osaltaan tätäkin osaa sisällöntuottamisesta. Felix tulee olemaan osa Creative Cloudia ja on CC:n tilaajien ladattavissa.

Yksi maininnan arvoinen lisä on Typekit -fonttikirjaston laajentuminen. Mukaan tulee iso määrä uusia fonttikirjastoja, joista fontteja voi tarvittaessa ostaa.

Lehdistötilaisuuden alkuun näytettiin tutkimusdataa siitä, miten desing vaikuttaa erilaiiin päätöksiin. Mielenkiintoisia lukuja, jotka aika selkeästri tuovat esiin sen, että designilla on merkitystä. Mikään uutinen se ei kait kenellekkään kuitenkaan ole?
     

Adobe Max:in luentoja voi katsella ja kuunnella verkosta livenä. 

Tässä vielä yhtenvetona se mitä Adobe Maxissa on julkaistu:

 

Kuvat: Adobe