100 suomalaista valokuvaa.

Eilisen blogaukseni viiimeinen lause laukaisi kiinnostavan keskustelun Twitterissä. Mitkä olisivat ne sata suomalaista kuvaa jotka ovat syöpyneet mieliin, vaikuttaneet eniten? Mitkä valokuvat ovat niitä ajankuvia, jotka kertovat jotain olennaista. Asia ei jäänyt ainoastaan keskustelun tasolle, vaan joukkoistettu kuvien kirjaaminen yhteiseen Google dokumenttiin alkoi samantien. Tähän menessä listaan on kertynyt reilut 50 kuvaa. Melko kivasti niitä siis kertyi lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä listalla on varmaan vielä kuvia, jotka sinne eivät ehkä kuulu. Paljon kuvia myös puuttuu. Joukkoistamisen avulla pääsemme varmasti sataan kuvaan, jotka täyttävät kriteerit.

Keskustelussa nousi esiin myös metodi. Mistä näkökulmasta niitä kuvia kannattaa lähteä etsimään? Ensimmäisenä luonnollisesti mielessä ovat ne kuvat jotka ovat syöpyneet mieleen. Toinen lähestymistapa on etsiä niitä merkittävien tapahtumien kautta. Miten niistä on kerrottu kuvin? Kolmas tapa on lähteä etsimään tunnettujen kuvaajien tuotannon kautta. Se ei välttämättä nosta itse valokuvaa niin keskiöön, vaan on enemmänkin valokuvaajan. 

Oli se metodi sitten mikä tahansa, niin ensi vuonna on sata syytä saada nämä kuvat kasaan. Jos ei näyttelynä, niin ainakin verkkogalleriana. Asiat ovat jo rullaanneet eteenpäin.