Onko kamerasta tullut jälleen renki?

Kävin eilen RajalaGo -tapahtumassa kuuntelemassa kahta luentoa. Toinen oli Lawrence Dolkartin Telling Stories with Light and Lens ja toinen Jonas Borg, Photography workflow. Luennot olivat sisällöltään aika erilaisia, mutta sanoma molemmissa kuitenkin samansuuntainen. 

Erilaisia ne olivat koska Dolkartin tapa esiintyä oli enemmän pohtiva ja filosofinen, ja Borgin esitys oli taas huomattavasti konkreettisempi kuvaesimerkkeineen. Molemmat olivat kuitenkin omalla tavallaan erinomaisia luentoja.

Yhteistä molemmille oli yksinkertaisuuden ja luovuuden korostaminen. Dolkart puhui paljon valon yksinkertaistamisesta ja sen käytöstä. Dolkart itse käyttää valoa luovasti ja valonlähteellä ei sinänsä ole merkitystä. Se mikä ratkaisee on sen käyttö. Valaisuperiaate oli se universaalitapa, jossa ensin laitetaan päävalo ja sen jälkeen muilla valoilla koristellaan. Dolkart kehottaa sammuttamaan valoja, jos näyttää siltä, että valaisu ei toimi. Joskus olen kuullut sanottavan, että vastaavassa tilanteessa kannattaa lisätä valoja. Minusta valojen lisääminen monesti aiheuttaa vain lisää ongelmia, joten Dolkartin periaate kuulostaa ihan järkeenkäyvältä. Dolkart puhui kauneuden esiin tuomisesta. Hän haluaa tehdä asiat yksinkertaisesti. Hänen ainoa tavoite ja halu on ottaa "pretty pictures". Samalla se on kannanotto siihen miten hän tällä hetkellä kokee maailman.

Dolkartin luento oli ehkä aavistuksen liian filosofinen siinä mielessä, että minusta se kaipasi muutaman konkreettisen esimerkin lisää. Hän näytti kaksi videota, joissa nämä hänen korostamansa asiat tulevat kyllä esiin. Vertailukohta toisenlaiseen tapaan jäi puuttumaan. Asiaa on hankala selittää, mutta yksinkertaisesti sanottuna ehkä esitys kaipasi enemmän konkretiaa? Kuten tuolla ylempänä mainitsin esitys oli kuitenkin erinomainen ja erittäin inspiroiva.    

Jonas Borgin lähestymistapa oli tyystin erilainen, vaikka tavoite oli aika sama. Tehdä hyviä valokuvia yksinkertaisella menetelmällä. Tämä oli juuri se yhdistävä tekijä, yksinkertaisuus. Uusimman tekniikan kehittyminen on vapauttanut kuvaajan keskittymään luovuuteen. Minulla on jotenkin sellainen tunne, että olemme pääsemässä tekniikan kahleista ja palaamassa luovempaan tekemiseen. Kamera on muuttumassa jälleen rengiksi ja isäntä on vaihtunut?

Jonas Berg näytti omia luovia ratkaisujaan erilaisissa kuvaustilanteissa. Borg on Panasonic Ambassador, joten hän luonnollisesti kävi asioita pienen kameran hyötyjen kautta. Yleisökysymysten kautta tuli myös jännä asia esiin. Joillekin on ilmeisesti käsittämättömän vaikea ymmärtää, että ammattilainen voi kuvata pienellä kameralla ja muutenkin suhteellisen pienellä kalustolla. Tavallaan siinä missattiin juuri se pointti miksi käytetään pientä kameraa. Borgin kuvaesimerkeistä kävi hyvin selvästi esiin, se miten ja miksi hän hyödyntää Panasonicin pientä kokoa jne. Hän on saanut sellaisia kuvia joita hän ei olisi samalla helpolla tavalla saanut isommalla kalustolla.

Borg myös hyödyntää Panan 4K-kuva -asetusta. Sillä voi kaapata kuvia suoraan videolta. Toki mistä tahansa videokuvasta voi kaapata kuvia videosta. Panasonic on vain paketoinut sen kätevästi ja brändännyt sen. Toisin sanoen tehnyt sen helpoksi. Tämä liittyy juuri siihen kehitykseen johon olemme menossa, stillkuvia kaapataan videolta. Se ei suinkaan poista sitä, että kuvaamisen taidon meriktys sinänsä vähentyisi. Kuvaajan pitää edelleen ymmärtää miljöön merkitys, ymmärtää valoa jne. Tekniikka vain antaa mahdollisuuden keskittyä siihen olennaiseen. 

Muuten en sen enempää RajalaGO-messuja ehtinyt katsella. paljon näytti olevan väkeä ja maahantuojien edustajia paikalla.