360-kuvat yleistyvät

360-kuvat eivät sinänsä ole mikään uusi asia. Ensimmäiset 360-kuvat tein 90-luvun lopulla eräälle sairaalalle. Niissä oli kuvattu kyseisen yksityisairaalan tiloja. Kiinnostavimmat paikat kuvata olivat leikkaussalit. Silloin se oli aika vaivalloista kuvata. Nyt saman tekeminen olisi todella helppoa. Viime aikoina on tullut markkinoille useita 360-kameroita. Ne ovat myös videokameroita tai oikeastaan se on se niiden juttu alunperin. Se taas johtuu ns. VR eli Virtual Reality:n kasvusta. Virtuaalilasit yleistyvät ja niihin luonnollisesti tarvitaan sisältöä. Logiikka toimii luonnollisesti myös toisinpäin. 

Itselläni on Ricoh Theta S, jolla olen tehnyt sekä 360-videoita ja 360-kuvia. Video kuvaamiseen tuo on aavistuksen heikko, koska se kuvaa fullHD:ta ja interpoloi siitä 360X180 videon eli se kuvanlaatu heikkenee jonkin verran. Vaativaan ammattikäyttöön se ei sovellu. Muutamia 360-valokuviani olen laittanut Thetan kuvagalleriaan. 360-videoita tein maaliskuussa Kuva&Kamera-messuilta. Niitä voit katsella YouTubessa.

Paradise #whiskey #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA



Näin juuri muutama päivä sitten Samsung 360 Gear:illa otetun 360-videon.  Ainakin kännykän näytöltä katsottuna laatu oli merkittävästi parempi kuin Theta S:n. Gear 360 kuvaa 4K-resoluutuolla ja Theta ainoastaan fullHD:na ja se ei tosiaan riitä kun kuva esitetään 360X180. Myös Nikonilta on tulossa 360-kamera, Keymission. Kiinnostavia ovat myös GoProlle tehdyt rigit, joihin voi laittaa useamman kameran kuvaamaan. Ne kuvat sitten yhdistetään softalla 360X180-kuvaksi/videoksi. Veikkaan, että syyskussa Photokinassa nähdään usealta valmistajalta 360-kameroita.

Stillkuvat Theta S:llä ovat teknisesti varsin hyviä ja laadukkaita. Haasteena 360-kuville on se, että itse aika on usein kuvassa. Siis silloin jos ne ottaa 360-kuvaukseen tarkoitetuilla kameroilla. Theta S:ää on varsin hyvä pitää kädessä, mutta luonnollisesti käsi myös näkyy kuvassa. Parhaiten itsensä saa piiloon, jos Thetan laittaa selfietikun päähän ja sen tikun suoraan pään yläpuolelle. Kokemuksesta tiedän, että ainakin ohikulkijoilta saa katseita. :D. Yllättävän hyvin Theta osaa "poistaa" suoraan alla olevan jalustan ym.

In the Highlands in Scotland #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA



Facebook tukemaan nyt myös 360-valokuvia. 360-videoiden tuki tuli jo aiemmin. Uskoisin tämän ja uusien markkinoille tulevien kameroiden nostavan noiden kuvien osalta pienen buumin.

Vlogasin 360-videosta jokin aika sitten.

Tällä kertaa viikottainen Vlogaus on 360-video. Käyn läpi mistä 360-videossa on kysymys ja testaan samalla Ricoh Theta S:ää. 360-video toimii parhaiten kun katsot sitä kännykällä ja YouTuben omalla applikaatiolla. Kuva & Kamera -messuilla tekemäni 360-videonhaastattelujen soittolista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLDi4hF9-cy6gsxK_JYJoeujMmIgAbMrXv