Adoben päivitykset!

Adoben Creative Cloud ohjelmistot päivittyivät eilen. Itsellä oli auksi hankaluuksia saada päivitykset, mutta käynnistämällä koneen uudelleen sain samantien CC-applikaatiolta ilmoituksen, että 9 ohjelmaa on päivitettävissä. En tiedä mistä se vaatimus uudelleenkäynnistyksen mahtoi tulla sillä kannattavassani päivitys meni kuten ennenkin ilman uudelleenkäynnistystä. Eipä tuo iso ongelma ollut ja nyt ohjelmistot ovat melkein kaikki jo päivittyneet. Toisin sanoen vielä en ole ehtinyt niitä kokeilla. Tässä blogauksessa ajatuksiani kiinnostavimmista uudistuksista.

Uusia ominaisuuksia on varsin runsaasti. Omalta kannalta kiinnostavimpia ovat luonnollisesti Premieren ja Photoshopin päivitykset. Lightroomhan päivittyi jo jokin aikaa sitten. Sen Upright työkalua esittelin Vlogini osassa 28

Photoshopin päivityksen kiinnostavimpia uusia parannuksia ovat mm. Content Aware Crop. Se täyttää automaattisesti tyhjiä kohtia kun kuvaa kääntää ja/tai koko muuttaa. Toisin sanoen Photoshop laskee mitä siinä tyhjässä kohdassa kuuluu olla. Tämä automaattinen täydennys on jo ollut esim. panoraamaa stitchatessa. Toinen uutuus on Face Aware Liquify -toiminto. Sen avulla voi muokata ilmettä, ilman että kasvojen suhteet muuttuvat. Ehkä minullekin saadaan hymy valokuviin, kun yleensä ilmeeni on keskimäärin yrmeä. :) 

Character Animation Preview on osa After Effectsiä ja sillä voi louda animaoituja hahmoja joilla voi liittää oiken henkilön liikkeet ja äänet. Sitä on mm. käytetty Simsoneissa jossa Homerin animoitu hahmo esiintyi suorassa lähetyksessä eli siis käytännössä suora piirretty. Tuosta voi lukea Adoben blogista. (eng).

Premiere Pron mielenkiiintoisimmat uudet toiminnot ovat mahdollisuus katsella miltä VR eli yksinkertaisemmin sanottuna 360-video näyttää. Ymmärtääkseni exportatessa siihen saa myös tarvittavat metatiedot, jotta YouTube ja Facebook ymmärtävät, että kyseessä on 360-video. Sen metatiedon perusteella palvelut sitten osaavat näyttää videon oikein. VR ja 360-videot ovat yleistyneey todella nopeasti ja tämä on erinomainen lisä ja nopeuttaa työnkulkua. Aiemmin metatiedot piti injektoida erillisellä ohjelmalla. 

Toinen merkittävä parannus on mahodllisuus käyttää proxy-tiedostoja eli kevyempiä ja pienenmpiä tiedostokja editointivaiheessa. Exportatessa sitten käytetään akuperäisiä tiedostoja. Proxien käyttö nopeuttaa, kun tiedostot oavt pienempiä. Se myös mahdollistaa vähemmän tehokkaiden koneidenm käytön. 4K-videot ovat usein aika raskasta tavaraa ja näin niiden editointi myös pienemmillä kannettavilla onnistuu. Jatkossa voin siis ottaa Airini kainaloon ja mennä ihmisten ilmoille tekemään raakaleikkauksia eikä tarvitse enää istua kammiossani yksin.

Adobe Stock tarjoaa myös muutamia kiinnostavia uudistuksia. Kuvia voi jatkossa myydä syoraan Lightroomista ja uista ohjelmista. En tiedä miten tuo käytännössä menee. En siitä löytänyt mitään tietoa, muuta kuin maininnan Adoben tiedotteessa. Hakusanat ovat olleet aina hankalia, niiden syöttäminen vie aikaa. Stock Contributor Portaalissa on automaattinen hakusanojen syöttö. Porttaali on tulossa ja ei siis vielä ole kaikkien käytössä. Tähän varmaan liittyy se, ettei tietoa siitä löydy sen enempää.

edit (22.6. klo 14:40): Nyt sain lisää tietoa Adobe Stockiksta. Mahdollisuus myydä kuvia suoraan CC-ohjelmista Stockin kautta tulee heinäkuussa. 

Kaikken kaikkiaan erinomaisilta vaikuttavia uudistuksia taas kerran.  Teen ainakin osasta ominaisuuksista videoita YouTube-kanavalleni ja kirjoituksia tähän blogiin. Käy tilaamassa YouTube-kanavani, jotta et jää videoista paitsi.

Esittelyjä uusista ominaisuuksita löydät Adoben-verkkosivuilta

Linkki Adoben tiedotteeseen.