Hasselbladilta uutta

Ruotsalainen Hasselblad julkisti hetki sitten uuden kameran, peilittömän keskikoonkameran, X1D:n. Mielenkiintoinen aluevaltaus Hasselilta. Ihan vastaavaa ei ole muilla, vaikka Sonyn A7RII ja Canon 5Ds tarjoavatkin kilpailua tälle uutuudelle. Pikselimäärät Hasselissa on noin 50 miljoonaa ja sille luvataan 14 aukon dynamiikaa. 

X1D on varsin kevyt, runko painaa ainoastaan 725g. Mainitsemani 5Ds painaa 930g. Mitä sitten kokonaisuus optiikan kanssa, on sitten kokonaan eri asia.Hasselblad X1D:n kennon koko on 44mmX33mm eli aika paljon isompi kuin ns. täyskenno. Alla olevasta kuvasta näkee koko eron. Musta vastaa suhteiltaan ja kooltaan täyttä kennoa ja harmaalalue Hasselin kennoa.

Kenno kokoero.

Kenno kokoero.

X1D:hen käyvät uudet XCD-linssit. Niitä julkistettiin kaksi 45mm ja 90mm. Kinovastaavuudet ovat noin 35mm ja 70mm. Normaalioptiikka on siis noin 55-62mm. Sain polttovälikertoimeksi 0,8. Sovitteella saa uutuuteen kiinni myös H-sarjan lasit.

Muuta merkittävää on sääsuojaus, kosketusnäyttö ja kohtuullisen selkeältä näyttävä menu. Kamerassa on myös wifi ja GPS ja se tallentaa SD-kortille. Korttipaikkoja on kaksi.

Video-ominaisuuksiin ei tässä kamerassa ole satsattu. X1D kuvaa videota fullHD.na 25 ja 30fps. 

edit 22.6.2016 klo 9.20: B&H:n First Look-videon mukaan X1D kuvaa videon raakaformaatissa eli kyllä videoonkin on satsattu siinä mielessä. Raakaformaatti antaa paljon enemmän pelivaraa värien säätöön kuin esim. H.264-kodekki.

Hintaa uutuudella on tietojen mukaan ilman alvia 7.900€. Ihan edullisesta kamerasta ei ole kyse, mutta toisaalta aika hyvän vastineen euroille varmastikin saa. Mielenkiintoista jäädä odottamaan kun ensimmäiset testit kesällä julkaistaan. Saatavilla se on elokuussa.

Kameran nimeä on jo hiukan ehditty ihmetellä, eikö muita kirjaimia ja numeroita kuin X, D ja 1 käynyt mielessä. Aika monta kameraa on markkinoilla joissa tuo yhdistelmä eri muodoissaan jo on...

Hasselbladin toimitusjohtaja lupaili lehdistötilaisuudessa lisää uutuuksia ja yllätyksiä Photokinassa syyskuussa.  Tuo lehdistötilaisuus lähetettiin suorana YouTubessa ja sen videotallenne löytyy Hasselin YouTube-kanavalta.

(kuvat: Hasselblad)