Monipuolinen osaaminen eli miksi ammattilaista tarvitaan?

Olen aiemminkin blogannut siitä miten tärkeää on valokuvaaja osata useita asioita. Osa niistä on omaa kuvaamista ja asiakkaan toimintaa tai oikeastaan tavoitetta tukevaa.

Olin viime viikolla koko viikon Porissa SuomiAreenassa kuvaamassa asiakkaalle monenlaista kuvaa ja videota. Viikon aikana kuvaukset kattoivat koko sen kirjon jota olen jo pitkään tehnyt. Harvoin ne kuitenkin sattuvat samaan hetkeen. Viikon aikana kuvasin usean videon, muotokuvia, ryhmäkuvia, tilannekuvia, konserttikuvia ja sen lisäksi kuvasin omaksi ja muiden iloksi(?) huvikseni. Ne huvikseen kuvatut kuvatkin liittyvät asiaan. Ne tukevat kokonaisuutta, kun viettää koko viikon asiakkaan kanssa. Tuollaisella työkeikalle ei varsinaisesti ole vapaa-aikaa. Eiköä myöskään mietitä maksaako asiakas jokaisesta yksittäisestä kuvasta jotka kuvattu sovitun ulkopuolelta omasta aloitteestani jne.

Yksi erittäin tärkeä asia on kyetä jakamaan kuvia myös sosiaaliseen mediaan kuvauspaikalta. Se tukee myös sitä kokonaisuutta ja samalla se tukee kuvaajana omaa näkyvyyttä. Tilaisuuksista joka tapauksessa asiakas kuvaa omalla kännykällä ja jakaa kuvaa oman yrityksen sosiaalisen media tilien kautta. Kun kuvaajakin tekee sitä oman tilinsä kautta jaetaan sitäkin usein asiakkaan toimesta eteenpäin. Ei myöskään ole haittaa jos kuvaajalla itsellään on paljon seuraajia. Ei ole mitenkään harvinaista nykyään, että kuvaajan sosiaalisen median seuraajamäärä olisi jotenkin irrelevantti. Ei toki kaikessa kuvaamisessa, mutta koskaan ei voi tietää milloin siinä omassa asiakaskunnassa se vaatimus tulee esiin, jos on tullakseen.

Olen paljon pohtinut mikä merkitys kuvillani on, kun asiakas kuvaa itsekin? Koska monet kuvat elävät hetkessä ja asiakas itse ottaa vain muutaman kuvan, tarvitaan sitä ammattilaisen dokumentoivampaa näkemystä asiaan. Ne kuvat elävät pitempään ja ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun tarvitaan seuraavan tilaisuuden markkinointimateriaalia. Kännykuvat eivät siihen tarkoitukseen todennäköisesti sovellu. Pitkän tilaisuuden dokumentointi vaatii kokonaisvaltaista tilanteiden ja tapahtumien seuraamista ja siihen asiakkaan on kovin hankala venyä, koska kuvaaminen ei hänelle ole se pääasia tilaisuudessa. Luonnollisestikaan kuvaaminen ei myöskään välttämättä ole asiakkaan ydinosaamista. Paikalla oleva kuvaaja taas on keskittynyt 100% vain ja ainoastaan kuvaamiseen.

Yläpalkissa olevat kuvat ovat niitä kuvia joita voin tässä vaiheessa julkaista. Ne on alunperin julkaistu Instagram-tililläni.