Kuvakilpailuista

Olen aiheesta blogannut aiemminkin. Aihe on kokoajan ajankohtainen, koska näitä järjestetään aika tiuhaan. Kuten aiemminkin todettua minulla ei ole mitää kuvakilpailuja vastaan sinänsä kunhan ne järjestetään fiksusti.

Syy miksi juuri nyt palaan tähän, on Oululaisen eli Fazerin järjestämä #reilufutiskesä -kuvakilpailu. Alunperin kilpailun säännöissä kisaan lähetettyjen kuvien kaikki oikeudet siirtyvät Fazerille, kun kuvan julkaisee Instagramissa aihetunnisteella #reilufutiskesä. Kuvan voi myös laittaa kilpailusivujen kautta ja silloin tilanne on hiukan eri kuin Instaan ladatuissa kuvissa. 

Näissä säännöissä on minusta kaksi ongelmaa. Ensinnäkin ei ole mitenkään selvää, että kuvien oikeuksia voi siirtää pelkän aihetunnisteen perusteella. Olen tätäkin kuvakilpailua twitterissä kommentoinut, kun kuvaajafrendini siitä twitterissä minulle vinkkasi. 

Eilen minulle soitti Fazerin lakiasiainosastolta lakihenkilö. Fazerilla oli siis kiinnitetty huomiota käytyyn keskusteluun. Hyvä näin, siellä kuunnellaan. He olivat muuttaneet tai kuten hän asian ilmaisi tarkistaneet sääntöjä ja lisänneet sääntöihin vaatimuksen twitter handlen @FazerSuomi kuva julkaisun yhteydessä. Sääntöjä tarkistettiin Twitterissä käydyn keskustelun vuoksi.   

Aihetunnisteen käytössä on ongelmana myös se, että joku voi käyttää sitä tietämättä koko kuvakisasta mitään. Sääntöjen mukaan sellaisen kuvan oikeudet siirtyvät Fazerille. Sääntöihin lisätty handle luonnollisesti vähentää tätä riskiä. Kuvakilpailu on jatkunut koko kesän ja tuo lisäys tehtiin vasta nyt. Miten on ennen tuota lisäystä lähetettyjen kuvien osalta tilanne eli siirtyvätkö oikeudet myös niiden osalta Fazerille?

Puhelinkeskustelussa oli myös puhetta säännöissä olevasta kohdasta jossa aihetunnisteen käyttö siirtää kaikki oikeudet Fazerille. 

   

Kuvakaappaus kilpailun Säännöt-sivuilta (http://www.oululainen.fi/tuotteet/reilu/reilu-futiskesa/saannot/)

Kuvakaappaus kilpailun Säännöt-sivuilta (http://www.oululainen.fi/tuotteet/reilu/reilu-futiskesa/saannot/)

Puhelimessa lakihenkilö sanoi, että käyttöoikeus koskee vain kilpaluun liittyvää käyttöä. Osaako joku sanoa miten tuossa kuvakaappauksessa oleva sääntökohta rajaa nuo oikeudet vain kilpailuun liittyen? Oikeudet rajautuvat ainoastaan verkkokäyttöön eli katuvarsimanoksessa näitä kuvia ei voi nähdä. Kaikkien oikeuksien saaminen sinänsä on ihan ok, ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka ne ilmaiseksi antaa. Toisaalta sehän tekijänoikeuksien perusidea onkin, tekijä päättää mitä materiaalilla halua tehdä. Jos joku haluaa kuvansa antaa pois ilmaiseksi, niin mitäpä se kenellekään muulle kuuluu. Pointtini on kuten jo tuolla aiemmin mainitsin, miten aihetunniste voi riittää oikeuksien siirtoon?

Toinen oikeastaan vielä merkittävämpi asia liittyy kolmansien osapuolien oikeuksiin. Markkinoinnissa käytettävissä kuvissa tulee olla ns. model release eli lupa markkinointikäyttöön kuvassa olevilta. Yleensä se vielä suositellaan tehtäväksi kirjallisena. Tässä kyseisessä kilpailussa melko todennäköisesti kuvissa on lapsia ja se asettaa vielä tiukemmat ehdot. Ongelma syntyy juuri siinä tilanteessa jos kuvan laittaa Instaan kisan aihetunnisteella tietämättä kisasta mitään. Toinen uhkakuva on tilanne jossa ei vaan tule ajatelleeksi, että kuvan julkaiseminen esim. naapurin skidistä ei ehkä olekaan lailista. Veikkaan, että harva kysyy lupaa kuvan julkaisemiseen. Vastuu ja mahdolliset seuraamukset ovat kuvan julkaisijalla, säännöissä kilpailun järjestäjä määrittelee itselleen vastuuvapauden. Sosiaalisessa käyttäytyminen usein menee  niin, että jokin aihetunniste saa ihmiset aktivoitumaan tietämättä mistä koko aihetunnisteen käyttö on lähtenyt. Se voi johtaa juuri siihen tietämättä osallistumiseen. Tähän vahingossa osallistumiseen Fazerin vastaus oli, että jos näyttää siltä että joku on vahingossa julkaissut ollaan häneen yhteydessä ja varmistetaan osallistumisen tarkoitus. Olisi vain kiva tietää miten pihapelihöntsäilystä kisasta tietämättä aihetunnisteella Instassa julkaistun kuvan tunnistaa siitä pihapelihöntsäily kuvasta, mikä on tarkoituksella lähetetty? Siihen en yllättäen saanut vastausta.

Mielenkiintoinen oli myös se syy miksi tämä #reilufutiskesä oli näin järjestetty: se on kaikille helpompaa. Ihan fiksua sillä olishan se ikävää jos ilmaisten kuvien keräily teettäisi Fazerilla töitä.

Kesällä oli myös Tallink-Siljan järjestämä, jo päättynyt, kuvakilpailu, Miljoonakuvaa. Siinä kilpailussa oli samoja ongelmia kuin tässä Fazerin järjestämässä. Oikeudet olivat vielä laajemmat ja Tallink-Sija sai vielä oikeuden siirtää kuvia kolmansille osapuolille. Tuossa Tallink-Siljan kuvakisan säännöissä puhuttiin myös ainoastaan valokuvateoksista ja niiden oikeuksien siirtymisestä. Sääntöjä on näköjään tuolta osin hiukan muutettu, mutta edelleen siellä puhutaan teoksista. Muistetaan, että valokuva ja valokuvateos nauttivat erilaista suojaa. Valokuva harvoin ylittää teoskynnystä, joten Tallink-Silja on aavistuksen lirissä, jos joku käyttää tätä mokaa hyväkseen. Veikkaan että tuohon kisaa ei ole lähetetty yhtään teoskynnystä ylittää valokuvaa, joten yhdenkään kuvan oikeudet eivät siirry.

Mielenkiintoista olis myös tietää mitkä digi-, viestintä- ja mainostoimistot näitä kuvakilpailuja tekee näillä yrityksille.  

Twitteristä löytyy aiheeseen liittyvää keskustelua seuraamalla häsää #häsälläoikeudet 
 

Edit 18.8.2016 klo 8:00

Fazerin viestintä lähetti kommentin, jossa kertoi sääntöjen muuttuneen. Nyt #reilufutiskesä-kilpailussa kuvien käyttöoikeus rajautuu ainoastaan kilpailuun ja sen markkinointiin liittyen. Hienoa vaikka se vaatikin muutaman viikon twiittailun ja blogauksen. Toivottavasti jatkossa säännöt ovat fiksummat.