The Space Between Us - No More?

The Space Between Us on ollut Alec Sothin valokuvauksen perusfilosofia. Alec Soth on tällä hetkellä ehkä tunnetuin 2000-luvun Amerikkaa kuvaava valokuvataiteilija. Robert Frankin The Americans on häntä kovasti inspiroiva teos. Ei välttämättä vain ne kuvat sinänsä, vaan myös se matkustamisen ja vaeltamisen kaipuu joka Frankilla oli. Näin tuon asian asian ymmärsin eilen hänen pitämästään yleisöluennosta Sampo-salissa Lume-keskuksessa Helsingin Arabiassa.

Eilisellä luennolla on mahdollisuus jäädä historiaan, koska Alec Sothille oli tapahtunut jotain varsin merkittävää edellisenä päivänä Helsingissä. Kuten tuolla jo totesin hänen perusfilosofiansa on ollut the "space between us" eli tila välissämme. Hän selitti sitä näyttämällä henkilökuvaa kolmessa osassa. Yksi osa on luonnollisesti se koko kuva, toinen osa sitten taas yksityiskohdat vaatteissa ja se kolmas ja tärkeä osa on se tyhjä tila ihmisen edessä eli "space" kuvaajaan. Tuo etäisyyden pitäminen varmaan liittyy Sothin oman luonteeseen. Hän itse kuvaili olleensa aika ujo ja mielummin hiukan sivuun vetäytyvä. Julkiset esitykset alkuaikoina kauhistuttivat häntä. Jotenkin se näkyy kuvissa. Ne eivät ole suoraan päin näköä ja iholle meneviä. Se ei silti tarkoita etteikö kuvissa olisi tunne kontaktista kuvaajan ja kohteena olevan ihmisen välillä. Kontaktin ottaminen ja miten se tehdään on yleinen yleisökysymys ja niin se esitettiin eilenkin. Siihen harvoin annetaan vastausta, vaan kerrotaan kuinka sen itse tekee. Näinhän se on, se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Kuvaamme eri tavalla ja sekin vaikuttaa. Alec Sothilla kontaktin ottaminen on vuosien saatossa muuttunut. Alussa epävarmuus auttoi myös kohteena olevia ihmisiä rentoutumaan tai olisiko oikeammin sanoa paljastamaan haavoittuvuutensa? Myöhemmin Sothin tapa on muuttunut itsevarmemmaksi. Se mikä minusta aina pätee on luottamuksen saaminen, ilman sitä on turha edes yrittää.      

Se mikä saa tämän luennon erityisen kiinnostavaksi oli se muutos minkä Alec Soth oli maanantai-iltana Helsingissä kokenut. Hän oli käynyt meditoimassa Seurasaaressa ja kokenut henkisesti jotain suurta. Hän sanoin, että nyt se "space between" on kadonnut. Kuten hän itse totesi, hän ei tiedä millaisia kuvia hän jatkossa ottaa. "They can be really silly" Alec Soth sanoi. Tämä kokemus myös muutti eilisen luennon sisältöä jonkin verran. Hän oli rakentanut esityksensä edellisenä iltana uusiksi. Olen aiemminkin nähnyt videolta pätkiä hänen luennoistaan. Eilisessä luennossa oli toki samoja elementtejä kuin aiemmissakin, mutta myös paljon uutta.

Itselleni tuli luennon aikana tunne ettei Alec Soth olisi halunnut olla siellä luennoimassa. Nyt en suinkaan tarkoita, että luento olisi ollut huono tai hän olisi jotenkin laiminlyönyt yleisönsä. Ei olenkaan niin vaan hän hoiti sen ammattimaisesti alusta loppuun. Ehkä se johtui siitä, että hän olin oikeasti hämillään kokemastaan ja sen takia vaikutti jotenkin haavoittuvalta. En tiedä, mutta sellainen tunne itselleni tuli.

Äärimmäisen mielenkiintoista on nähdä mitä hän jatkossa kuvaa. Onko hänellä nyt siirtymävaihe, kuten oli hänen kuvatessaan Broken Manual -sarjaa.

Alec Sothin näyttely avataan tänään illalla Valokuvataiteen museossa. Näyttely on esillä aina ensi tammikuun puoliväliin asti. Onneksi Museokortilla pääsee katsomaan näyttelyn vaikka joka päivä!

Alec Sothin kuvia verkossa: alecsoth.com

Valokuvaaja Antti "Taskukameramies" Vettenranta kuvasi luennon Facebook Live-videona puhelimella. Hänen luvallaan liitän tuon videon tähän blogaukseen mukaan.