Canon ja Fuji julkisti uutuuksia.

Photokinan edellä tapahtuvat laitejulkistukset ovat alkaneet. Canon ja Fuji julkaisivat tänään uutuuksia. Molemmilta tuli uusi runko ja muutama objektiivi.

Kuva: Fuji

Kuva: Fuji

Fuji julkaisi aloittelevalle kuvaajalle sopivan X-A3 peilittömän rungon. Aikaisempaan malliin X-A2 verrattuna uutuus on saanut APS-C kokoiseen kennoon lisää megapikseleitä (24 vs. 16.3) ja focus peakingin videokuvaukseen, kun käytetään manuaalitarkennusta. X-A3:sen näyttö myös kääntyy niin, että selfien-kuvaaminen on helppoa.

Kuva: Fuji

Kuva: Fuji

Fujilta tuli myös uusi objektiivi 23mm f2.0. Toisin sanoen se vastaa kinokoossa 35mm:stä. Vaikuttaa varsin hyvältä yleisobjektiivilta, koska siinä on myös sääsuojaus.

On muuten varsin hankalaa löytää Fujin omllta sivulta tietoja uutuuksista. Voisi kuvitella, että etusivulla olisi hehkutusta uusista tuotteista. Suomalaisilta sivuilta ei ainakaan löytynyt. Kyllä ne siellä on kun viitsii klikkailla muutaman kerran tuotteisiin.


Canon julkaisi jo kauan odotetun päivityksen 5D-sarjaan. Mallimerkintä on MKIV. Mielenkiintoisin ominaisuus on uusi Raw-formaatti, Dual Pixel RAW. Se tietojen mukaan mahdollistaa tarkennuksen hienosäädön jälkikäteen kuvankäsittelyssä. Veikkaisin, että aluksi tarkennuksen säätö on mahdollista ainoastaan Canon omalla RAW-konvertterilla? Kuvaajan työnkulun kannalta jatkossa toivottavasti myös Adoben ohjelmilla. On erinomaista, että ominaisuuksissa on myös Wifi ja GPS. Molemmat ominaisuudet ovat minusta sellaisia, jotka pitäisi olla vakiona kaikissa uusissa kameroissa.

kuva: Canon

kuva: Canon

Tärkeä ominaisuus on myös 4K-video. Ymmärtääkseni siinä on kroppi, noin 1,6-1,7? Uusi MKIV kuvaa myös HDR-videota. Kuvanopeudet 4K:ssa ovat 29,97; 25; 24; 23,98 kuvaa/s ja FullHD:na 59,94; 50; 29,97; 25; 23,98 kuvaa/s. HD-tasoisena 120fps. Ei haittaisi vaikka tämän tason kamerassa sen 120fps:n saisi myös fullHD:na. 

Hintaa uudella kameralla noin 4300€. Ihan edullinen se ei ole, mutta eiköhän tuo hinta ole pian alle sen 4000€. Hintansa väärtti se varmasti on.

Kuten tuolla ylempänä totesin kiinnostavin ominaisuus on Dual Pixel Raw. Tämänkaltaiset ominaisuudet ovat juuri niitä ominaisuuksia joita digitaalisuuden tuleekin tuoda kameroihin. Erikoista on se, että näiden tämän tyyppisten ominaisuuksien tulo kestää niin kauan. Osa syy voi olla valmistajien vanhanaikaisuus ja perinteet. Toinen syy voi tietysti olla yksinkertaisesti se, että tekniikka vaan on sen verran moni mutkaista ja näiden ominaisuuksien saaminen luotettavaksi vaan kestää.