Kolmas ja viimeinen päivä...

Kuten aiemmin jo totesin tuntuu siltä, että väkimäärä messuilla oli pienempi kuin aikaisemmin. Eilen oli valtava ryysis, niin tänään taas tuntui että väkeä oli vähemmän. Tänään myös huomasin, että käytössä oli puolitoista hallia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Näytteilleasettajien määrää en tarkistanut. Se ei välttämättä ole kauheasti pienentynyt, mutta messuosastot vaikuttivat monella olevan pienempiä kuin aiemmin. 

Aika moni oli sitä mieltä, että messut ovat muuttumassa enemmän kohti ammattilaismessuja ja kuluttaja puoli jäisi tulevaisuudessa vähemmälle. Men ja tiedä sitten, mutta esim. Leicalla ei tainnut olla esillä mitään kuluttajaluokan kameroita.

Yksi muutios ainakin on selvä. Kiinalaiset valmistajat parantavat koko ajan. Enää ei ole muiden kopiota vaan tuotteet ovat omia. Veikkaan että lähivuosina kiinasta tulee ensimmäinen varteenotettava kilpailija kameroihin japanilaisten rinnalle. Onko se Yi vai joku muu niin sitä on tietysti hankala sanoa. 

Taisi olla viides kerta kun olen Photokinassa eli vielä ei voi veteraaniksi sanoa, mutta tässä lyhyessäkin ajassa muutos on nähtävissä.

Seuraava Photokina on vuonna 2018. Kun kävelin äsken kämpille messuilta mietin, että mahdanko tulla tänne taas kahden vuoden päästä. Ensimmäistä kertaa ajattelin, että voi olla ettei messut enää samalla tavalla kiinnosta minua kuin tähän asti. Toki se riippuu niin monesta asiasta, miten blogaaminen, Vlogaaminen, podcastailu ym. etenee. Voihan se olla, että niiden tiimoilta on "pakko" tulla taas. Luonnollisesti jos tulevien messujen painotus on ammattilaiset voi esitykset ja vastaavat olla niin kiinnostavia, että on pakko tulla. Se jää nähtäväksi. Tapasin taas monta tuttua ja uusia tuttavuuksia jotka ovat osa Photokina-matkojen tärkeää sisältöä ja jos messut jää väliin jäävät nekin tapaamiset ja kohtaamiset väliin...

Blogaukset Photokinasta jatkuvat vielä, mutta vasta kun olen takaisin kotimaassa. Muutamia tuoteuutuuksia sekä valokuvanäyttelyitä pitää vielä kommentoida.