Isot merkit - Photokina 2016

Nyt ollaan päästy turvallisesti kotiin.

Oman tuntuman mukaan Sonyn A99MKII oli messujen suosituin uutuus. Sen lähelle pääseminen tuotti suuria vaikeuksia. Se ei siinä mielessä ole mikään yllätys. Moni luuli, että A-mount on jo kuopatu, mutta niin sieltä vain tuli yksi uutuus. Itselläni vain kävi mielessä miten tuon sarjan jatko? Uskaltaako kuvaajat laittaa siihen roposiaan? Hinta on kuitenkin melko korkea. Sonyn osasto kuvattuna 360-kuvaan. 

Canonin osastolla oli tällä kertaa aika paljon vähemmän tekniikkaa ja enemmän sitten muuta. Irista, kuvakirjat ym. olivat yli puolet koko osastosta. Canon satsaa kuvakirjoihin aika vahvasti. Messuilla oli esillä pienen henkilöauton kokoinen kuvakirjaprintteri. Tulostusjälki on todella komeaa. Oman osansa sai myös 8K-videokuvaus. Ymmärtääkseni se on vaadittava standardi vuoden 2020 Olympialaisissa. Luonnollisesti uusiman 5DMKIV:sen ympärillä kävi kuhina. Canon julkaisi myös uuden peilittömän, M5:sen. Se vaikutti varsin pätevältä kameralta. Etsin oli erinomainen se tuntui muutenkin käteen istuvalta. Tarkennuksessa on kätevä lisä kun etsintä käyttäessä takanäyttöä voi käyttää tarkennus padina eli liikuttamalla kättä takanäytöllä voi liikuttaa tarkennuspistettä. Se on erinomainen tapa tarkentaa esim. tilannekuvauksessa. Se vaatii toki hiukan totuttelua. Objektiivi valikoima Canonin peilittömien osalta on vielä vajaa. Toivottavasti se kasvaa muutamalla hyvällä valovoimaisella kiinteällä putkella. Sovitteella siihen saa toki kiinni kaikki EF-putket. Silloin tosin joutuu tinkimään peilittömän pienestä koosta. Pääsin Canonin osastolla hypistelemään myös XC15 4K-videokameraa. Se vaikutti varsin hyvältä run and gun videokameralta ja miksei haastattelutilanteisiinkin. Sitä yritän päästä testaamaan, joten siitä lisää jos se onnistuu. Canonin osaston keskellä oli valtavan iso pyöreä videoscreen, jossa pyöri koko ajan kuvia lyhyitä videoita jne. 

Nikon Keymission 360.

Nikon Keymission 360.

Nikonilta ei tullut mitään isompaa julkistusta messuilla tai sen alla. He julkaisivat ainoastaan touhukameroita. Niistä kiinnostavin on jo aiemmin julkaistu Keymission 360. Se on 360-touhukamera eli siinä on kunnon suojaukset niin vedeltä kuin iskuiltakin. Vaikka messuilla oli esillä valtava määrä 360-kameroita, vaikutti tämä kiinnostavimmalta. Se tulee myyntiin lähiaikoina ja hinta on arvion mukaan 499€. Nikonin osasto 360-kuvassa.

Olympuksen julkistamasta E-M1 MKII:sesta kirjoitin oman blogauksen. Täytyy vielä kuitenkin kommentoida kameran nopeutta. Se sai aika paljon huomiota ja ihmetystä aikaan. Ei ihme, sillä 60 kuvaa/s (silent mode), manuaalitarkennuksella ja raakakuvana on varsin huima nopeus. Bufferin kokoa en osaa sanoa, sitä ei ole vielä kerrottu. Jos se pystyy ottaman vastaa edes muutamia sekunteja on käsissä kamera, jolla voi, toki hiukan rajoitetusti, kuvata raakavideota 60fps nopeudella . Musiikkivideot tulevat nyt ekaksi mieleen, joissa tuo voisi olla käyttökelpoinen. Olympus julkisti myös Pen PL8:n. Uusista objektiiveista etenkin Zuiko 12-100mm F4 IS Pro vaikutti varsin kiinnostavalta yleisputkelta. Polttoväli on varsin kattava. Uudessa super-zoomissa on myös vakaaja, joka yhdessä uuden E-M1 MKII:sen kanssa antaa 6,5 aukon vakautuksen. Olen antanut itselleni kertoa, että 6,5 aukkoa olisi maksimi mikä voidaan kuvanvakaajalla saavuttaa. Yläraja liittyy maan pyörimisnopeuteen. Jos joku osaa kertoa tarkemmin, niin kommentoikaa ihmeessä. 4K-video on myös tervetullut ominaisuus. Ainoa pieni miinus uudessa on kääntyvän näytön mekanismi, se on vaihtunut samanlaiseksi kuin E-M5 MKII.sessa. Olisin mielummin nähnyt sen vanhan mekanismin säilyvän.  Olympuksen osasto 360-kuvassa
 

Panasonic GH5 mockup, jossa kiinni adapteri, johon saa kiinni XLR-mikrofonit.

Panasonic GH5 mockup, jossa kiinni adapteri, johon saa kiinni XLR-mikrofonit.

Panasonic oli aavistuksen pettymys, ainakin omalta kannaltani. GH5 ikäänkuin julkistettiin, mutta oikeastaan kerrottiin vain, että sellainen on suunnittelussa. Uutinen olisi ollut että sellainen ei ole suunnitelmissa. Siitä oli joka tapauksessa lasin takana malli. Kiinnostava lisä oli salamakenkään tuleva lisäke johon näytti saavan kiinni XLR-mikrofonit. Muutenkin uuden ensi keväänä tulevan GH5:sen speksit vaikuttivat varsin hyviltä. Jään innolla odottamaan. Panasonicin osasto 360-kuvassa.

Fuji GFX50S lasin takaa kuvattuna.

Fuji GFX50S lasin takaa kuvattuna.Toinen varsin paljon huomiota saanut kamera oli Fujin pelitön keskikoon kamera GFX50S. Myös sen ympärillä kävi melkoinen kuhina. En päässyt sitä muuta kuin lasin takaa katsomaan, mutta se vaikutti varsin kompaktin kokoiselta. Peilitön runko voidaan rakentaa melko pieneksi. Keskikoon kameroita tulee varmasti muiltakin. Peilitön järjestelmä mahdollistaa näiden yleistymisen. Kuinka suosittuja niistä tulee jää nähtäväksi. Fujin osasto 360-kuvassa.

Sigman ART-sarja lasin takana.

Sigman ART-sarja lasin takana.

Objektiivin valmistajien ständeillä en juurikaan käynyt hypistelemässä putkia. Enemmän kiertelin ja katselin, tyyliin haahuilu. Yleisvaikutelma oli, että Sonyn E-mount on se jolle optiikkaa yhä enemmän tehdään. Esimerkkinä Samyang:in AF-lasit Sonyn E-mountile. Samyangilla oli muutenkin mielenkiintoisia laseja. He ovat selkeästi ottaneet yhdeksi isoksi tuoteryhmäksi Cine-lasit eli elokuvaobjektiivit. Heillä on niitä kaksi sarjaa, Cine-sarja ja sitten ammattilaisille suunnattu XEEN-sarja. Sigma julkisti 85mm f1.4 Art-sarjan objektiivin. Se on varmasti odotettu uutuus. ART-sarjan objektiivit taitavat olla hinta-laatusuhteeltaan ylivoimaisia.