Maisemakuvauksesta

Maisemakuvaus on yksi kuvauksen ala jota olen todella vähän koskaan tehnyt. En oikeastaan osaa sanoa mistä se johtuu. Todennäköisesti siitä, että en ole mikään luontoihminen siinä mielessä että viihtyisin ns. maisemassa. Luonto on äärimmäisen tärkeä olla olemassa, mutta minulle se riittää, että se on. Sitä ei tarvitse välttämättä katsella.

Nyt kuitenkin tuo maisemakuvaus on minulle ajankohtainen, koska olen juuri kohta astumassa koneeseen ja matkalla Skotlannin Ylämaille. Tarkoituksena on ajaa NC500. Aikaa on varattu noin viikko.

Ylämailta toukokuulta 2016.

Ylämailta toukokuulta 2016.

Maisemakuvauksessa on tärkeää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Uskon, että oikeita paikkoja tulee seuraavan viikon aikana olemaan runsaasti. Se onko paikalla oikeaan aikaan onkin sitten toinen juttu. Matka ei kuitenkaan ole pelkästään kuvausmatka myös enemmänkin loma vaimon kanssa. Luonnollisesti maisemien katsominen ja kuvaaminen on yksi tärkeä asia, mutta aikataulut voivat olla sellaisia ettei esim. parhaan hetken odottaminen ole välttämättä mahdollista. Jos kohadalle sattuu niitä parhaita hetkiä valon kannalta, on se puhdasta tuuria. Maisemakuvauksessa se odottaminen usein on erittäin tärkeä asia. Valo muuttuu usein todella nopeasti ja koko maiseman karaktääri voi muuttua nopeasti hyvinkin paljon. 

Todennäköisesti ilma tulee olemaan aika pilvinen. Sääennusteen mukaan näyttäisi siltä, ettei ainakaan koko viikkoa sada.

Sotamuistomerkki (jonka nimeä en just saa päähäni...) Ylämailla. Takana häämöttää Ben Nevis. Kuva on myös toukokuulta 2016.

Sotamuistomerkki (jonka nimeä en just saa päähäni...) Ylämailla. Takana häämöttää Ben Nevis. Kuva on myös toukokuulta 2016.

Kaikesta huolimatta on vakaa tarkoitus saada vangittua komeita maisemia sopivassa valossa. Uskon ns. valokuvaajan tuuriin, jossa kameraa nostamalla silmälle, tai siis tässä tapauksessa jalustalle, maisema on täydellisessä valossa. Jännä muuten miten toisilla valokuvaajilla käy parempi tuuri kuin toisella... Katsotaan kumpi minä olen.

  

Loch Ness, toukokuussa 2016.

Loch Ness, toukokuussa 2016.