Aloitin vuoden alussa mittavan valokuvausprojektin. Tavoitteenani on kuvata 100 valokuvaa 100 aiheesta tänä vuonna. Projektia varten kuvaan kaikkiaan 10.000 valokuvaa Suomessa. Julkaisen kaikki valokuvat kirjoina, yksi kirja per aihe eli 100 kirjaa. Tarvitsen vuoden kaikki päivät kuvaamiseen, joten kirjojen julkaisuajankohta on keväällä 2018. Projektin ympärille on tarkoitus loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa järjestää joukkorahoituskampanja. 

Sata katsetta ylös                                                                                             60°10'10" N 24°56'17" E

Sata katsetta ylös                                                                                             60°10'10" N 24°56'17" E

 

Kuvat tulevat myös myyntiin myöhemmin tänä vuonna, mistä kerron tarkemmin projektin edetessä.

Kuvaaminen on jättiurakka. Käytännössä se tarkoittaa keskimäärin 27 valokuvan tekemistä päivässä. Se ei kuulosta kovin paljolta, mutta säädyllisten kuvien luominen ei ole aina ihan helppoa. Projekti on siis täysin järjetön ja erittäin haastava. Noista syistä se on myös äärimmäisen kiehtova. Tiedän, että osa kuvista on tyyliä "kuka vaan ois voinut ottaa tuon". Vastaukseni siihen on: "mutta et ottanut".  Osasta kuvista tulee monelle myös WTF-fiilis ja se onkin osittain tavoitteena. Kuvaus on lähtenyt hyvin vauhtiin ja kuvia on jo kertynyt suuri määrä. Ihan en ole 27 kuvan päivävauhdissa, mutta hyvällä mallilla projekti etenee. 

Olen aina kuvannut paljon vapaa-aikana. Kuvausaiheet ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Harvoin olen niitä kuitenkaan julkaissut suuria määriä. Vuoden loppuun asti Instagram-tilini tulee olemaan pyhitetty kokonaan tälle projektille. Pyrin julkaisemaan otettuja kuvia päivittäin sekä alkuvuodesta otettuja kuvia että julkaisupäivänä otettuja. Projektin häsä on #100kuvaa100kirjaa. Seuraamalla Instagram-tiliäni, JPeterF, pysyt ajantasalla siitä, missä kuvien osalta mennään ja millaisia kuvia on odotettavissa. Jaan myös Instagramissa julkaistuja kuvia Twitterissä ja Facebookissa. Luonnollisesti blogaan tuntojani projektin etenemisestä myös täällä sekä YouTubessa.

#100kuvaa100kirjaa-projektin kuvien aiheet ovat ihan arkipäiväisiä näkymiä ja asioita, joita näen ja kohtaan päivittäin. Tässä vähän esimakua tulevasta.

Sata fillaria                                                                                                        60°9'43" N 24°54'21" E

Sata fillaria                                                                                                        60°9'43" N 24°54'21" E

Sata näyteikkunaa                                                                                           60°10'27" N 24°57'28" E

Sata näyteikkunaa                                                                                           60°10'27" N 24°57'28" E

 
Sata autoa                                                                                                        60°10'28" N 24°57'21" E

Sata autoa                                                                                                        60°10'28" N 24°57'21" E

 
Sata rautatieasemaa                                                                                       62°53'50" N 27°40'57" E

Sata rautatieasemaa                                                                                       62°53'50" N 27°40'57" E

 
Sata seinää                                                                                                       60°10'17" N 24°56'57" E

Sata seinää                                                                                                       60°10'17" N 24°56'57" E

 
Sata valvontakameraa                                                                                      60°10'4" N 24°57'33" E

Sata valvontakameraa                                                                                      60°10'4" N 24°57'33" E

 

Tuossa muutamia aiheita ja kuvia. Kuvauspaikat tulevat GPS-koordinaatteina kuvien yhteyteen. Tietoisesti en hae mitään kattaavaa kuvasarjaa Suomesta, vaikka aionkin tässä projektissa tehdä muutaman roadtripin. Se tuo mukavaa vaihtelua kuviin ja myös mielekkyyttä kuvaamiseen. Uusissa maisemissa myös luovuus kasvaa. Tutut ympäristöt saattavat tuntua aivan liian tutuilta ja kuvia ei vain näe samalla tavalla kuin vieraassa paikassa.  

Joku varmaan ihmettelee, että miksi ihmeessä? Projektihan on, kuten sanoin, täysin järjetön! Juuri järjettömyys motivoi, samoin projektin mieletön tavoite. On huikeaa kuvata ilman ulkoista painetta siitä mitä, milloin ja miten kuvataan! Kuvaaminen vaatii aina keskittymistä. Tämä projekti antaa mahdollisuuden keskittyä havainnoimaan ja näkemään ympäristöä omaan tahtiin. On hämmästyttävää huomata miten paljon kuvattavaa on, jos vain malttaa katsella ympärilleen ja olla avoin näkemälleen. Esimerkiksi "100 mukia" sarjaan ei todellakaan ole vaikea löytää mukeja kuvattavaksi. Niitä lojuu valtavasti joka puolella.   

Sata mukia                                                                                                        60°9'21" N 24°56'45" E

Sata mukia                                                                                                        60°9'21" N 24°56'45" E

Sata mukia                                                                                                        60°10'9" N 24°55'53" E

Sata mukia                                                                                                        60°10'9" N 24°55'53" E

 

Maailma on täynnä yksityiskohtia sekä mielenkiintoisia ja omituisia asioita. Fillarisarjaan minua ei kiinnosta kuvata, kun joku ajaa fillarilla. Paljon kiinnostavampaa on kuvata fillari, joka on hylätty, varastettu, kahlittu tai on outoon paikkaa unohdettu. Erilaisuus on kiinnostavaa. Jos siitä syntyy mielessä jokin tarina, olen saavuttanut tavoitteeni. Jos kuva vielä herättää kysymyksen miksi, aina parempi.  

Sata fillaria                                                                                                        60°10'26" N 24°58'4" E

Sata fillaria                                                                                                        60°10'26" N 24°58'4" E

Luonnollisesti osa kuvista on puhdasta dokumenttia siitä, miltä Suomi näyttti vuonna 2017. Se ei kuitenkaan ole päätavoite. Kuvaan mieluummin minimalistista valokuvaa ja kiireessä nopeasti ohitettavia yksityiskohtia, jotka jäävät meiltä huomaamatta.

Projekti on työläs, joten tiedän tarkalleen mitä tulen tekemään loppuvuoden. 
 

2 Comments