Ensi tuntumat Loupedeckiin.

Loupedeck on Suomessa suunniteltu ja valmistettu konsoli/ohjain, jolla ohjataan Lightroomin kuvansäätötoimintoja. Alla olevasta kuvasta selviää nopeasti mistä karkeasti ottaen on kysymys. 

Loupedeck.

Loupedeck.

Lightroomin lähes jokaiselle toiminnolle on tehty säätöruuvi tai painike. Törmäsin tähän viime vuoden marraskuussa, kun Loupedeck oli hakemassa rahoitusta joukkorahoitusalusta Indiegogosta. Ihastuin heti ajatukseen, että Lightroomille on oma "näppis" ja ennakkotilasin sen. Maksoin siitä 249€ postikuluineen eli ihan halpa tuo ei ollut. Halvimmallaan nopeimmat saivat sen 149€. Normaalihinta eli kaupasta ostettuna se näyttää olevan esim. Topshotissa olevan 349€.

Omani sain haettua eilen Postista. Loupedeck on varsin hyvin muotoiltu ja tuntuma on hyvä. Paketti myös erittäin tyylikäs, kuten pitääkin. Olemme tottuneet siihen, että laadukas tuote vaatii myös tyylikkään ja laadukkaan pakkauksen. Konsolin mukana tuli myös suojapussi. Se ei ehkä ihan pääse samalle designin tasolle kuin itse konsoli. Mukana ollut suojapussi on harmaata huopaa. En tiedä onko tuo pussi myös mukana, jos Loupedeckin ostaa nyt kaupasta.
 

Mukana tullut suojapussi.

Mukana tullut suojapussi.

Aamukahvia juodessa asensin Loupedeckin läppärille. Asennus oli varsin helppoa ja nopeaa. Ainoa toimenpide on hakea Loupedeck softa heidän verkkosivuiltaan ja asentaa se. Mäkissä asentaminen oli helppoa, kuten Mäkeissä noin yleensäkin. Ohjelman asentamisen jälkeen USB:llä Loupedeck kiinni koneeseen. Softa aukeaa ja painamalla ruudussa näkyvää Start-paniketta avautuu Lightroom ja Loupedeck on käytössä heti. Virran Loupdeck saa USB:n kautta.

Pikainen kokeilu muutamalla kuvalla läppärillä antoi lupauksia. Säätimissä on hyvä tuntuma. Ne reagoivat hyvin säätämiseen. Tarkoituksena on tänään vielä valita, käsitellä ja laittaa viime viikon SuomiAreenalla kuvatut kuvat asiakkaalle eteenpäin. Ajattelin aloittaa sen Loupdeckiä käyttämällä. Minusta parasta tapa ottaa uusi väline käyttöön on hyppätä syvään päähän ja kokeilla. Tapa ei välttämättä ole hyvä silloin, jos se tehdään tilanteessa jossa asiakas on läsnä eli kuvaustilanteessa. Kuvia käsitellessä voin siirtyä vanhaan käytäntöön, jos Loupedeck tuntuu hankalalta näin alkuun.

Kuvakaappaus Loupedeck-softasta.

Kuvakaappaus Loupedeck-softasta.

Yksi iso kysymysmerkki on miten Loupedeck taipuu, jos Lightroom muuttuu tai saa paljon uusia toimintoja. Toinen kysymys on keskusteluissa esiin, miksi? Korjaako Loupedeck jonkun ongelman, minusta ei korjaa. Koska ongelmaa Lightroomin käyttöliittymässä ei minusta ole. Lightroomin ongelmat ovat ihan muualla. Käytössä sitten selviää nopeuttaako se Lightroomilla kuvien käsittelyä vai ei. Palataanpa tuohon ensimmäiseen asiaan. Loupedeckissä ei esimerkiksi ole omaa säätöruuvia Dehaze-toiminolle. Onneksi Loupedeckissä on kustomoitavia säätöruuveja. Tosin esim. Dehazen saa kustomoitua ainoastaan C1-säätöruuviin. Muut kustomoitavat säätimet ovat painonapit P1-P8 ja ne on varattu preseteille. Itse aika vähän käytän presettejä eli nuo P1-P8 painikkeet ovat minun kannalta hiukan turhia. P1-P8 säätöruuvit ovat HSL-säätöjä varten. C1-säätoruuviin on mahdollista laittaa toiminnoksi Vinjetin (oletuksena), Dehazen, kohinan poiston ja terävöityksen. Painamalla Fn-nappia saa kustomoitaviin vielä toisen asetuksen. Itse laitoin C1-nappiin Dehaze-toiminnon, koska käytän sitä enemmän kuin noita muita säätöjä. P1-P8 painikkeiden kustomointi voisi olla laajempi. Myös säätörullat P1-P8 voisivat olla kustomoitavia. Toivottavasti Loupedeckiin tulee softapäivitys, jolla nuo mainitut painikkeet ja rullat tulevat paremmin kustomoitaviksi. Kuten totesin ne ovat minulle aika turhia.

Konsolissa on kaksi painiketta zoom-toiminnolle, miksi ihmeessä? Olisikos siitä toisesta saanut kustomoitavan napin? Loupedeckistä näyttäisi puuttuvan kokonaan säädöt tone-curvesille. En ainakaan keksinyt miten tone-curvesia voisi Loupedeckillä säätää. Jos se tosiaan puuttuu, on se aika iso miinus. Pitänee tutustua vielä tarkemmin, että onko tosiaan näin.  

Tämä ensi tuntuma perustuu ensimmäisiin aamukahvin lomassa tehtyihin havaintoihin eli tämän perusteella ei vielä kannata tehdä turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä mihinkään suuntaan. Työnkulkuun vaikuttavien laitteiden kanssa menee aina hiukan totutellessa ja Loupedeckin hyödyt selviät vasta kunnon käyttämisen jälkeen. Lupaavalta se kyllä vaikuttaa. 

Koitan ehtiä palata asiaan blogauksen muodossa vielä tänään illalla kunhan olen käyttänyt Loupedeckiä ihan oikeassa ympäristössä pöytäkoneellani ihan oikeiden keikalla otettujen kuvien kanssa.

Käy lukemassa miten Loupedeck pärjäsi tosi testissä.

Blogaaja on Olympus Visionary ja katsoo peiliin vain eteisessä.